Veiliger hijsen

De veiligheidsnorm EN 13155 vereist dat vacuümheffers zijn uitgevoerd met een extra valbeveiliging (veiligheidsbanden) of een extra vacuümcircuit. Machines met één circuit en extra valbeveiliging hebben verschillende nadelen. Vaak wordt die valbeveiliging vergeten en bovendien biedt een valbeveiliging geen veiligheid tijdens het aanpikken en het monteren van de te hijsen last. Juist dan is veiligheid belangrijk, want dat zijn de momenten waarop medewerkers het dichtst in de buurt zijn van het paneel of raam. Bij onze cladding lifters spelen die nadelen geen rol, want door de vier gescheiden vacuümcircuits zijn valbeveiligingen niet meer nodig. De cladding lifters voldoen daarnaast ook aan de Amerikaanse ASME B30.20 veiligheidsnorm. Deze norm vereist geen extra vacuümcircuit, maar wel aanzienlijk hogere veiligheidsmarges van de zuignappen. Ook dat is voor onze machines geen probleem. De constructie van elke cladding lifter is berekend op een veiligheidsfactor 3. De capaciteit van de zuignappen is berekend aan de hand van de vereiste ASME-UPC formule.

Het volgende rekenvoorbeeld maakt duidelijk dat wij als producent hebben gekozen voor een zeer ruime veiligheidsmarge. De standaard zuignap op de foto heeft afmetingen van 530 x 110 mm en een effectief zuigoppervlakte van 33.956 mm². Volgens de ASME-UPC formule is de maximale capaciteit van deze zuignap bij een vacuümniveau 60% en de verticale belasting maximaal 53 kg. De cladding lifter is voorzien van 8 van deze zuignappen en zou dus 424 kg mogen tillen. Wij hebben het maximale hefvermogen van de machine vastgesteld op 300 kg.

Op de volgende tekening zie je in één oogopslag dat machines met vier gescheiden vacuümcircuits tot 50% veiliger zijn dan machines met twee circuits:

Bestaande vacuümheffers met twee gescheiden vacuümcircuits:

Onze cladding lifters hebben vier gescheiden vacuümcircuits en zijn daarbij ook kruislings geschakeld voor een betere balans, wat nog meer extra veiligheid geeft:

Als er een circuit uitvalt (weergegeven door de witte vlakken), heeft de cladding lifter 50% meer veiligheid/hefvermogen dan machines met slechts twee circuits.